Talent is a misleading concept, and kids who believe in talent tend to lose motivation.
Why work hard if it’s all about having the right genes?’

– Matthew Syed

Bij BalAcademy geloven we dat het hoofd/de mindset bepalend is voor iemands ontwikkeling. Om talenten en vaardigheden te ontwikkelen moet de ‘mind’ daar voor open staan. Spelers die verkeerde positieve aandacht krijgen, denken dat alles vanzelf gaat. Zij zullen minder inzet tonen, gaan uitdagingen uit de weg en raken gefrustreerd na tegenslagen en feedback. Zij neigen naar een statische mindset. Hierdoor wordt talent niet maximaal ontwikkeld en gaat in veel gevallen zelfs verloren. Het tegenovergestelde zie je bij een speler met een groeimindset. Spelers met een groeimindset hebben meer plezier, meer zelfvertrouwen, zijn creatiever en durven initiatief te nemen.

FLIP DE BRUIJN
Voor het toepassen en voortdurend ontwikkelen en evalueren van onze methodiek werkt BalAcademy samen met sportpsycholoog en bewegingswetenschapper Flip de Bruijn. Flip is trainer geweest bij AFC en gaf een jaar lang training in Brazilië. Aan de hand van zijn praktijkervaring, eigen onderzoek bij de jeugd van eredivisieclubs en amateurverenigingen en de meest recente wetenschappelijk inzichten ontwikkelde hij een methode waarbij, ongeacht welke sport, eenieders talent maximaal wordt ontwikkeld en uitgedaagd aan de hand van het stimuleren van de groeimindset. Een in onze ogen zeer interessante en veelbelovende aanpak.

Waarom de ene speler zich sneller ontwikkelt dan de ander heeft dus puur te maken met de mindset. Verkeerde positieve aandacht van trainers, ouders en medespelers, de nadruk op doelpunten en talent zorgen veelal voor een niet optimale (statische) mindset waardoor spelers/speelsters zich minder snel ontwikkelen en slechter presteren. Aan de hand van speciaal ontworpen trainingsmethodes werken wij daarom aan het stimuleren en verbeteren van de groeimindset. Alleen dan worden spelers/speelsters maximaal uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Het stimuleren van de groeimindset zit verweven in onze oefenstof maar het is natuurlijk niet zo dat we bij alle oefeningen alleen maar bezig zijn met de mindset. Alle zaken komen aan bod al blijft het triggeren van de groeimindset bij alle oefeningen een prachtig instrument om kinderen te stimuleren en uit te dagen.